Tulevaisuuden tekstiiliä oljesta ja sellusta: Suomeen uusi tekstiilialan ekosysteemi kymmenien miljoonien investoinneilla

ExpandFibre-hankkeen tavoitteena on kehittää oljesta ja puusta tuotetusta sellusta tekstiilikuituja ja muita uusia biotuotteita. Metsä Groupin ja Fortumin yhteishanke on yksi kolmesta veturihankkeesta, joita Business Finland rahoittaa.

Metsä Group, Fortum, Neste ja Nokia valittiin veturiyrityksiksi 25 hakijan joukosta, kun Business Finland haastoi kansainvälisesti toimivia suuryrityksiä ratkomaan tulevaisuuden haasteita ja kasvattamaan tutkimus-, kehitys- ja innovaatioinvestointejaan Suomessa.

Metsä Group ja Fortum ovat käynnistämässä yhteistä ExpandFibre-hanketta, jonka tavoitteena on kehittää oljesta ja puusta tuotetusta sellusta tekstiilikuituja ja muita uusia biotuotteita. ExpandFibresta tulee osa maailmanlaajuista innovaatioekosysteemiä.

”Tekstiiliala elää murroksessa ja alalla on valtava kysyntä uusille, aiempaa ekologisemmille ratkaisuille. Hanke tarjoaa suomalaisille yrityksille ja innovaatioille upean mahdollisuuden päästä osaksi globaaleja ekosysteemejäNiissä voi kehittyä tuotteita ja toimintamalleja, jotka vievät koko toimialaa kohti entistä vastuullisempia raaka-aineita ja tuotantoa”, sanoo Suomen Tekstiili & Muoti ry:n vastuullisuuden ja kiertotalouden asiantuntija Satumaija Mäki. 

Metsä Groupin ja Fortumin yhteishanke on yksi kolmesta veturihankkeesta, joita Business Finland rahoittaa yhteensä 60 miljoonalla eurolla. Yritykset tuovat itse hankkeisiin 150 miljoonaa euroa. Investointien lisäksi veturiyrityksiltä edellytetään laajaa verkostoitumista ja yhteistyötä pienten ja keskisuurten yritysten, korkeakoulujen ja tutkimuslaitosten kanssa.  

”On todella hienoa, että valtio näkee potentiaalin ja investoi tekstiilialan innovaatioihin näin mittavasti. Tavoitteena on luoda erikokoisten yritysten ekosysteemi, joten siitä hyötyy koko ala. Tekstiilit ja vaatteet ovat meidän kaikkien arjessa, joten näillä innovaatioilla on valtava vaikutus – jopa maailmanlaajuisesti”, sanoo Suomen Tekstiili & Muoti ry:n kansainvälisen liiketoiminnan ja rahoituksen asiantuntija Anne Ruokamo. 

Veturiyritykset ovat sitoutuneet lisäämään tutkimukseen ja tuotekehitykseen satoja työpaikkoja ja kasvattamaan TKI-investointejaan yhteensä sadoilla miljoonilla euroilla. Hankkeiden tavoitteena on tuoda Suomeen useiden miljardien lisäinvestoinnit. Ne myös tarjoavat ratkaisuja merkittäviin tulevaisuuden haasteisiin ja vaikuttavat oleellisesti Suomen osaamiseen ja kilpailukykyyn. 

Kuva: Unplash

Ajankohtaista aiheesta

Lyhytikäisten vaatteiden ostaminen on karhunpalvelus suomalaiselle vaatetusalalle

EU:n pakkotyökieltoasetus astui voimaan – yritysten vastuu toimitusketjujen läpinäkyvyydestä korostuu

Uutishuone